İletişim | Telefon Rehberi | Bilgi Edinme | International Students | International Relations |
 EN | TR |

 Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi

   
  • ANASAYFA
  • GENEL
    • Kuruluş-Tarihçe
    • Misyon-Vizyon
    • Yönetmelik ve Yönergeler
      • OKÜMERLAB Yönetmeliği
      • OKÜMERLAB Kullanım Yönergesi
    • Yetki Belgeleri
      • Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Yetki Belgesi
    • Faaliyetlerimiz
    • Katalog
    • İç Kontrol
      • Görev Tanımları
      • Hizmet Envanteri Tablosu
      • Hassas Görevler
    • Yönetim
      • Yönetici Personel
      • Organizasyon Şeması
  • BİRİMLER
    • Mühendislik Bilimleri Birimi
      • Gıda Analiz Laboratuvarları
      • Gıda Araştırma Laboratuvarları
      • Gıda Eğitim Laboratuvarları
      • Diğer Mühendislik Bilimleri Araştırma Laboratuvarları
      • Diğer Mühendislik Bilimleri Analiz Laboratuvarları
    • Sağlık Bilimleri Birimi
      • Sağlık Bilimleri Araştırma Laboratuvarları
    • Temel Bilimler Birimi
      • Fizik Araştırma Laboratuvarları
      • Kimya Araştırma Laboratuvarları
      • Kimya Analiz Laboratuvarları
      • Biyoloji Araştırma Laboratuvarları
    • Tarım Bilimleri Birimi
      • Toprak, Bitki ve Gübre Analiz Laboratuvarları
      • İçme Suyu, Sulama Suyu ve Atık Su Analiz Laboratuvarları
      • Tarım Bilimleri Eğitim Laboratuvarları
    • Enerji Sistemleri Birimi
      • Batarya Sistemleri Analiz Laboratuvarı
    • Üretim Departmanı
      • Kimyasal Madde Üretim Laboratuvarı
      • Kozmetik Üretim Laboratuvarı
      • Dezenfektan Üretim Laboratuvarı
  • LABORATUVARLARIMIZ
    • Gıda Analiz Laboratuvarları
      • Enstrümental Analiz Laboratuvarı-1
      • Enstrümental Analiz Laboratuvarı-2
      • Enstrümental Analiz Laboratuvarı-3
      • Tahıl ve Tahıl Ürünleri Analiz Laboratuvarı
      • Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı-1 Numune Kabul ve Sterilizasyon Bölümü
      • Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı-2 Besiyeri Hazırlama Bölümü
      • Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı-3 Ekim Bölümü
      • Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı-4 İnkübasyon Bölümü
      • Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı-5 Yakma ve Yıkama Bölümü
    • Gıda Araştırma Laboratuvarları
      • Fermantasyon ve Biyoteknoloji Araştırma Laboratuvarı
    • Gıda Eğitim Laboratuvarları
    • Kimya Analiz Laboratuvarları
      • Enstrümental Analiz Laboratuvarı-1
      • Enstrümental Analiz Laboratuvarı-2
    • Biyoloji Araştırma Laboratuvarları
      • Balık Araştırma Laboratuvarı
    • Toprak, Bitki ve Gübre Analiz Laboratuvarları
      • Toprak, Bitki ve Gübre Analiz Laboratuvarı-1
      • Toprak, Bitki ve Gübre Analiz Laboratuvarı-2
    • İçme Suyu, Sulama Suyu ve Atık Su Analiz Laboratuvarı
    • Tarım Bilimleri Eğitim Laboratuvarı
    • Batarya Sistemleri Analiz Laboratuvarı
    • Üretim Departmanı Laboratuvarları
      • Kimyasal Madde Üretim Laboratuvarı
      • Kozmetik Üretim Laboratuvarı
      • Dezenfektan Üretim Laboratuvarı
  • CİHAZLARIMIZ
    • Cihazlar
  • ANALİZLER VE ÜCRETLER
    • Analiz Başvuru Aşamaları
    • Yapılan Analizler ve Ücretleri
      • Genel Analizler
      • Toprak, Bitki, Gübre ve Sulama Suyu Analizleri
      • Zeytinyağı Analizleri
      • Yer Fıstığı ve Yağlı Tohumlar Analizleri
      • Bal Analizleri
      • Tahıl ve Tahıl Ürünleri Analizleri
      • Süt ve Süt Ürünleri Analizleri
      • İçme Suyu Analizleri
      • Atık Su Analizleri
      • Batarya Sistemleri Analizleri
    • Numune Kabul Genel Şartları
    • Numune Alma Yöntemleri
      • Toprak Numunesi Alma
      • Bitki Numunesi Alma
      • Sulama Suyu Numunesi Alma
      • Gübre Numunesi Alma
      • Gıda Numunesi Alma
    • Analiz Talep Formu
    • Ürün Satış
      • Saf ve Ultra Saf Su Satış
      • Sarf Malzemeleri Satış
      • Temizleyici Satış
  • KULLANIM VE STAJ
    • Seminer Salonu ve Laboratuvar Kullanımı
    • Kullanım Ücretleri
    • Örnek Kullanım Talep Dilekçesi
    • Araştırma Laboratuvarı Talep Formu
    • Seminer Salonu Talep Formu
    • Eğitim ve Uygulamalı Ders İşleme Talep Formu
    • Laboratuvar Kullanım Sözleşmesi
    • Seminer Salonu Kullanım Sözleşmesi
    • Stajyer Kabul Esasları
    • Staj Talep Formu
  • İLETİŞİM
  • PERSONEL
    • Akademik Personel
    • İdari Personel
  • Anasayfa
  • ANASAYFA
  • GENEL
    • Kuruluş-Tarihçe
    • Misyon-Vizyon
    • Yönetmelik ve Yönergeler
    • OKÜMERLAB Yönetmeliği
    • OKÜMERLAB Kullanım Yönergesi
    • Yetki Belgeleri
    • Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Yetki Belgesi
    • Faaliyetlerimiz
    • Katalog
    • İç Kontrol
    • Görev Tanımları
    • Hizmet Envanteri Tablosu
    • Hassas Görevler
    • Yönetim
    • Yönetici Personel
    • Organizasyon Şeması
  • BİRİMLER
      Mühendislik Bilimleri Birimi
    • Gıda Analiz Laboratuvarları
    • Gıda Araştırma Laboratuvarları
    • Gıda Eğitim Laboratuvarları
    • Diğer Mühendislik Bilimleri Araştırma Laboratuvarları
    • Diğer Mühendislik Bilimleri Analiz Laboratuvarları
    • Sağlık Bilimleri Birimi
    • Sağlık Bilimleri Araştırma Laboratuvarları
    • Temel Bilimler Birimi
    • Fizik Araştırma Laboratuvarları
    • Kimya Araştırma Laboratuvarları
    • Kimya Analiz Laboratuvarları
    • Biyoloji Araştırma Laboratuvarları
    • Tarım Bilimleri Birimi
    • Toprak, Bitki ve Gübre Analiz Laboratuvarları
    • İçme Suyu, Sulama Suyu ve Atık Su Analiz Laboratuvarları
    • Tarım Bilimleri Eğitim Laboratuvarları
    • Enerji Sistemleri Birimi
    • Batarya Sistemleri Analiz Laboratuvarı
    • Üretim Departmanı
    • Kimyasal Madde Üretim Laboratuvarı
    • Kozmetik Üretim Laboratuvarı
    • Dezenfektan Üretim Laboratuvarı
  • LABORATUVARLARIMIZ
      Gıda Analiz Laboratuvarları
    • Enstrümental Analiz Laboratuvarı-1
    • Enstrümental Analiz Laboratuvarı-2
    • Enstrümental Analiz Laboratuvarı-3
    • Tahıl ve Tahıl Ürünleri Analiz Laboratuvarı
    • Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı-1 Numune Kabul ve Sterilizasyon Bölümü
    • Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı-2 Besiyeri Hazırlama Bölümü
    • Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı-3 Ekim Bölümü
    • Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı-4 İnkübasyon Bölümü
    • Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı-5 Yakma ve Yıkama Bölümü
    • Gıda Araştırma Laboratuvarları
    • Fermantasyon ve Biyoteknoloji Araştırma Laboratuvarı
    • Gıda Eğitim Laboratuvarları
    • Kimya Analiz Laboratuvarları
    • Enstrümental Analiz Laboratuvarı-1
    • Enstrümental Analiz Laboratuvarı-2
    • Biyoloji Araştırma Laboratuvarları
    • Balık Araştırma Laboratuvarı
    • Toprak, Bitki ve Gübre Analiz Laboratuvarları
    • Toprak, Bitki ve Gübre Analiz Laboratuvarı-1
    • Toprak, Bitki ve Gübre Analiz Laboratuvarı-2
    • İçme Suyu, Sulama Suyu ve Atık Su Analiz Laboratuvarı
    • Tarım Bilimleri Eğitim Laboratuvarı
    • Batarya Sistemleri Analiz Laboratuvarı
    • Üretim Departmanı Laboratuvarları
    • Kimyasal Madde Üretim Laboratuvarı
    • Kozmetik Üretim Laboratuvarı
    • Dezenfektan Üretim Laboratuvarı
  • CİHAZLARIMIZ
    • Cihazlar
  • ANALİZLER VE ÜCRETLER
    • Analiz Başvuru Aşamaları
    • Yapılan Analizler ve Ücretleri
    • Genel Analizler
    • Toprak, Bitki, Gübre ve Sulama Suyu Analizleri
    • Zeytinyağı Analizleri
    • Yer Fıstığı ve Yağlı Tohumlar Analizleri
    • Bal Analizleri
    • Tahıl ve Tahıl Ürünleri Analizleri
    • Süt ve Süt Ürünleri Analizleri
    • İçme Suyu Analizleri
    • Atık Su Analizleri
    • Batarya Sistemleri Analizleri
    • Numune Kabul Genel Şartları
    • Numune Alma Yöntemleri
    • Toprak Numunesi Alma
    • Bitki Numunesi Alma
    • Sulama Suyu Numunesi Alma
    • Gübre Numunesi Alma
    • Gıda Numunesi Alma
    • Analiz Talep Formu
    • Ürün Satış
    • Saf ve Ultra Saf Su Satış
    • Sarf Malzemeleri Satış
    • Temizleyici Satış
  • KULLANIM VE STAJ
    • Seminer Salonu ve Laboratuvar Kullanımı
    • Kullanım Ücretleri
    • Örnek Kullanım Talep Dilekçesi
    • Araştırma Laboratuvarı Talep Formu
    • Seminer Salonu Talep Formu
    • Eğitim ve Uygulamalı Ders İşleme Talep Formu
    • Laboratuvar Kullanım Sözleşmesi
    • Seminer Salonu Kullanım Sözleşmesi
    • Stajyer Kabul Esasları
    • Staj Talep Formu
  • İLETİŞİM
  • PERSONEL
    • Akademik Personel
    • İdari Personel
   /  ANALİZLER VE ÜCRETLER  /  Toprak Numunesi Alma

TOPRAK NUMUNESİ ALMA

Değişik arazilerden alınan topraklar farklı miktarlarda besin maddeleri içerdiğinden dolayı, her araziden farklı toprak numunesi alınmalıdır. Zira aynı arazi içerisinde bile değişik özellik gösteren kısımlar bulunabilir. Örneğin aynı arazi toprağının bir kısmı açık bir kısmı koyu renkte olabilir. Bu renk farklılığı organik madde, demir gibi birçok toprak özelliğinin farklı olmasından kaynaklanabilir. Yine aynı arazinin bir kısmı düz bir kısmı eğimli olabilir. Buna bağlı olarak da düz kısımlarda toprak daha derin, eğimli olan yerlerde ise daha az derin olabilir. Ayrıca arazinin bir bölümü killi diğer bölümü de kumlu olabilir. Bu nedenle arazinin eğimi, toprağın rengi, tekstürü ve drenaj yönünden farklı olan kısımları 20-40 dekar genişliğinde bölümlere ayrılarak, her bölümden karışık bir adet temsili numune alınabilir.

 

Toprak numunesi alırken tek yıllık veya çok yıllık bitkilerden hangisi ekilecekse ona uygun yöntem seçilmelidir. Tek yıllık bitiklerde (sebzeler ve tarla bitkileri) toprağın 0-30 cm derinliğinden numune alınmalıdır. Yeni bahçe tesis edilecek ise, toprağın derinlemesine örneklenmesi gerekir. Numuneler 0-30, 30-60, 60-90, 90-120 cm derinliklerinden alınmalıdır. Rutin bir toprak analizi için 30 cm derinlikte araziden 8-10 farklı çukurdan alınan topraklar karıştırılarak içerisinden 1 kg kadar karışık toprak alınmalıdır ve bu bir karışık toprak numunesidir.

 

TOPRAK NUMUNESİ NASIL ALINIR?

Toprak numunesi almak için bir küreğe, alınan toprak örneğini koymak için bir kovaya, toprağı saklayıp analize göndermek için torbaya, etikete ve kaleme ihtiyaç vardır.

Toprak numunesi alırken küreğin daldırıldığı noktaya dikkat edilmeli ve el ile toprağın üzerindeki ot, sap, çakıl gibi atıklar temizlenmelidir.

Toprak numunesi alınacak her bir noktadan numune alınırken V harfi şeklinde düz bir çukur kazılır. Sonra çukurun düzgün yüzeyinden 3-4 cm kalınlığında bir toprak dilimi alınır. Her bir noktadan alınan toprak miktarı yaklaşık aynı olmalıdır.  Meyve bahçesi tesis edilmiş bahçelerden ise taç izdüşümünden 4 tarafından karışık toprak numunesi alınmalıdır.

NUMUNE ALMA ZAMANI

Toprak numuneleri tarla bitkileri, sera sebzeleri ve süs bitkilerinde dikim veya ekimden en az 3-4 hafta önce, yetişmiş meyve ağaçları için ise gübreleme zamanından yaklaşık 1-1,5 ay önce alınmalıdır.

TOPRAK ÖRNEKLERİ NERELERDEN ALINMAZ? 

-         Eskiden gübre yığılmış veya kireç atılmış yerler;

-         Eski çit yerleri;

-         Eski ot yığını yerleri;

-         Hayvan gübresi bulunan yerler;

-         Harman yerleri ve hayvan yatmış olan sahalar;

-         Sap, kök ve yabani otların yakıldığı sahalar;

-         Tarlanın hafif tümsek veya su birikintisi sebebiyle çukurlaşan sahalar;

-         Numune alınacak saha içerisindeki ağaç altları;

-         Sıraya gübreli ekim yapılan mahsullerde sıra üstlerindeki sahalar;

-         Dere, orman, kanal, su arkı ve yollara yakın kısımlar;

-         Ayni tarlanın içerisinde farklı özellik  gösteren sahalar; örneğin kum yığınları veya kumlu tarlalarda kil yığınları; şayet bu özellik taşıyan kısımlar ayrı olarak gübrelenmek isteniyorsa o takdirde buradan da karışık bir numune  alınır.

 



ANALİZLER VE ÜCRETLER
  • Analiz Başvuru Aşamaları
  • Yapılan Analizler ve Ücretleri
  • Numune Kabul Genel Şartları
  • Numune Alma Yöntemleri
  • Analiz Talep Formu
  • Ürün Satış