GIDA NUMUNESİ ALMA YÖNTEMLERİ
Numune Adı |
Minimum Numune Miktarı |
Numuneye Kabul Koşulları ve Numune Alma Yöntemleri |
Zeytin Yağı |
0,5 Litre |
Numune tüm ürünü temsil edecek şekilde temiz bir kapta bekletilmeden ve aşırı sıcaktan korunarak ulaştırılmalıdır. |
Yer Fıstığı ve Yağlı Tohumlar |
500 Gram |
Numune tüm ürünü temsil edecek şekilde temiz bir kapta bekletilmeden ulaştırılmalıdır. |
Bal |
500 Gram |
Çatlak ya da kırığı olmayan ve temiz bir kapta, ısı, ışık, nem gibi etkenlere maruz bırakılmadan, süzülmüş, homojen ve içinde herhangi bir yabancı madde kalmayacak şekilde aynı gün içinde ulaştırılmalıdır. |
Tahıl ve Tahıl Ürünleri |
500 Gram |
Numune tüm ürünü temsil edecek şekilde temiz bir kapta bekletilmeden ulaştırılmalıdır. |
Süt ve Süt Ürünleri |
500 Gram ya da 500 Mililitre |
0-4oC sıcaklıkta soğuk zinciri koruyarak en geç 48 saat içerisinde (tuzsuz süt ürünlerine ait numuneler ve süt numuneleri 4 saat içerisinde) analize alınmalıdır. Numuneler soğuk zincirde getirilmemişse not edilmeli, analiz raporuna da bu bilgi geçirilmelidir. |
İçme Suyu |
2,5 Litre |
Numune kabı ya da şişesi yeni olmalı veya içine yalnızca su konulmuş, polietilen, cam vb. kaplar, numune ile 3 kez çalkalanıp boşaltıldıktan sonra numune ile doldurulmalıdır. Numune kabının ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra bekletilmeden ve aşırı sıcaktan korunarak ulaştırılmalıdır. |
Mikrobiyolojik Analiz İstenenler |
500 Gram ya da 500 Mililitre |
0-4oC sıcaklıkta soğuk zinciri koruyarak en geç 48 saat içerisinde (süt numuneleri 4 saat içerisinde) analize alınmalıdır. Numuneler soğuk zincirde getirilmemişse not edilmeli, analiz raporuna da bu bilgi geçirilmelidir. |